top of page

Svaly, zdraví anebo smrt


Je to drsné? Jak pro koho. Myslím, že pokud jde o zdraví a život, tak je na čase odložit růžové brýle a přestat si matlat med kolem pusy. Chcete zhubnout zadek, stehna anebo se uzdravit? Tak se na chvilku posaďte, vlastně ne, stoupněte si a čtěte ve stoje, brzy pochopíte.

Tělo má více jak 600 svalů. To je dost, je to naprostá většina veškerého aparátu v těle a náš gaučový styl života způsobuje předčasnou ztrátu svalové hmoty a ohrožuje život. Po špatné výživě je sedavý styl pro lidi nepřítel číslo 2. Mrkněte se na foto jak skáču z kamene na kámen. Běžně bychom si mysleli, že je potřeba jen svaly na nohou, trocha výbušné síly a odhodlání. Stačí, když se podívám na levou paži, předloktí, tricepsový sval, ale i ramenní deltový sval, vše je o maximální synergii svalstva celého těla. To jak člověk pak vypadá a jak se cítí, už je jen vedlejší účinek toho, že pochopí, že když chci shodit břicho a zeštíhlet v pase, tak potřebuji rozhýbat všechny svaly. Nejde ale jen o estetiku a tvarování těla, ale hlavně o zdraví. Většinou každý ví, že sportovat a být fyzicky aktivní je zdravé. Ale kdo říká, že ví a nedělá tak, tak vlastně neví a nepochopil.

Tělesný pohyb má zásadní vliv na prodloužení délky života na buněčné úrovni. Svalová tkáň je nekonečný řetězec různých tělesných procesů, které jednoduše řečeno fyzickou aktivitou dokážou předejít a zabránit diabetes 2. typu, infarktu, obezitě, dýchací problémy, deprese, srdeční arytmii, rakovině tlustého střeva, cévní mozkové mrtvici... a tak dále. Tělo po věku 30 let strácí ročně průměrně 1% svaloviny a při sedavém způsobu života se to násobí rychleji. Váž život a zdraví závisí na zdravém poměru svalů s vyšším svalovým tonusem. Nejde o to dřít se každý den ve fitku, ale třeba, začít si číst tento článek a nebo pracovat na počítači ve stoje. Při tom vám zabírá velké množství stabilizačních svalů a ani o tom třeba nevíte. Nebo když jedete v autobuse, každý se hned kouká, kam by si sedl. No jo a já říkám i když bude poloprázdno, tak stůjte a jen se bezpečně přidržujte, protože vetšinu svalů zachováte v aktivní činnosti.

Je čas začít přemýšlet. Lidé už i v mladém věku si ničí své zdraví fyzickou neaktivitou a pojídáním imitací jídla. Proto „Brava dělá nová těla“, můžu vás vést a být vašim průvodcem, rádcem. Ale ten zadek z gauče za vás zvedat nebudu, ale můžu poradit jak na to a každý den dělat společně krůček po krůčku proměnu těla a návyků, kam spadá i mysl a samozřejmě i správná výživa. Takže není to o dřině a hladovění, ale o správném zdravém životním stylu. BravaFit 28 dní proměny těla, pro více informací klikněte ZDE.

A teď ještě slíbený recept na džusík. Mrkev, okurka a brokolice – poměr jednotlivé zeleniny vidíte na obrázku. Toto složení je záměrné . Mrkev beru jako základnu zeleninových šťáv, obsahuje veliké množství vitamínů a minerálů, nejznámější je Provitamin A (beta – karoten) je to silný antioxidant, který vám bude pomáhat se stresem a znečištěným prostředím, udrží vaše sliznice ve výborném stavu, regeneruje pleť, unavený zrak a zlepšuje šeroslepost a má své místo v boji proti nádorovému onemocnění a spoustě dalších příznivých účincích. O čem se ale moc nemluví je sacharid falkarinol, který má silné protirakovinné účinky a který vyždímáte jen ze syrové mrkve.

Okurka, to je téměř zelená obdoba mrkve. Jasně, že je má jiné složení, ale tím jen nahrává a vzájemně se doplňují a o to zde jde. Má více jak 90% organické vody, plno vitamínů a minerálů. Má téměř všechny vitamíny řady B, kromě slavné B12, ale o ní zase někdy jindy. Má zajímavý obsah křemíku, síry, draslíku, sodíku... jéje toho je a další a další. Díky tomu tak perfektně regeneruje svaly, šlachy, chrupavky, klouby, vlasy, nehty. Výborně detoxikuje, čistí kůži, proto si jí také dáváte na obličej, ale tu ji i pijeme a tím se čistíme zevnitř a ledvinama raději zkončim ať tu nesedíte do zítřka.

A jsme u krásné zelené brokolice. Má také dost dobré vody, téměř 5g bílkovin, je bohatá na vitamin C, (beta-karoten (provitamin A), vitamin E, vitamin B1, kyselinu listovou (B9) a vitamin B2, z minerálních látek obsahuje především draslík, vápník, fosfor a síru. Bohatá je samozřejmě i na vlákniny. Výrazně ochraňuje lidský organismus proti volným radikálům, toxickým a rakovinotvorným látkám a látky, jež jsou obsaženy v brokolici dokážou "opravit" DNA v buňkách a tím zabránit jejich rakovinnému bujení a spoustu dalšího. Sečteno a podtrženo je to hotový elixír, jen nezapomeňte dodat trošku šikovného oleje, protože spousta této zdravé dobroty je rozpustná v tucích a třeba v tomto případě jsem jim pomohl kokosovým olejem.

Když najednou zjistíte, že tělo se dá procvičit třeba za pět minut a zdravě a chutně jíst zabere ještě méně času, tak jediné na co budete naštvaný je to, že jste nezačali už dřív. A tak je tu i varianta kurzu Začínáme cvičit doma, pro více informací klikněte ZDE.

Výběr příspěvků
Nové příspěvky
Vyhledávání
Následuj mě
  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon
bottom of page